Inclusief taalgebruik is essentieel om ervoor te zorgen dat meer mensen zich echt begrepen en gezien voelen en het laat zien dat je de belevingswereld van bijvoorbeeld vrouwen, mensen van kleur en queer personen serieus neemt. We hebben een Inclusive Editor (beta) chatbot ontwikkeld die teksten inclusiever herschrijft en tips geeft over hoe je inclusiever kan schrijven.

Gebruik de Inclusive Editor hier

Taal is in beweging

Nieuwe uitvindingen, technologieën en sociale bewegingen introduceren steeds weer nieuwe woorden en betekenissen. Onze woordenschat is door de eeuwen heen met ons meegegroeid en weerspiegelt hoe we de wereld zien of willen zien. Inclusief schrijven is hier onderdeel van.

Taal is macht

Taal kan beeldvorming bepalen en machtsverhoudingen ontkrachten of bevestigen. Welke ervaringen en gevoelens worden beschreven en welke niet, is afhankelijk van de belevingswereld van de schrijver. Hoe meer woorden er beschikbaar zijn om een bepaald gevoel te beschrijven, hoe genuanceerder ons begrip van dat gevoel wordt.

Beta

De Inclusive Editor is te gebruiken in beta. Dit betekent dat de resultaten (anoniem) door Marketing Schmarketing in te zien zijn met het doel om de editor te verbeteren. Heb je opmerkingen of feedback over de editor? Mail naar info@marketingschmarketing.nl

Bronnen en naslagwerk

De editor gebruikt de volgende bronnen:

Stijlgids - Women Inc
Bi + Inclusieve Taalwijzer - Bi+ Nederland
Words Matter - Wereldmuseum
Toolkit on gender-sensitive communication - European Institute for Gender Equality
Genderneutraal taalgebruik - Europees Parlement